Pieczona owsianka z malinami i orzechami włoskimi
Jak sprawić, by klasyczna owsianka nabrała zupełnie nowego charakteru? Postaw na owsiankę pieczoną! Idealnie sprawdzi się nasz przepis – czyli pieczona owsianka z malinami i orzechami włoskimi. Soczyste, kwaskowate maliny nadają owsiance wyrazistości i pożądanej wilgotności, zaś orzechy włoskie dbają o odpowiedni poziom chrupkości. Do tego aromatyczny cynamon i pachnąca, pyszna owsianka już na Ciebie czeka. Taki posiłek dostarcza mnóstwa błonnika, witamin z grupy B, cynku, żelaza i przeciwutleniających polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek płatków owsianych
200 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,5
|
szklanki mleka
375 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
150 g
|
malin
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre jajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Składniki suche mieszamy z mokrymi. Dodajemy maliny (jeżeli korzystamy z mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku) i połowę orzechów. Delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do kokilek, posypujemy pozostałymi orzechami.
Pieczemy 25-30 minut, do zezłocenia płatków.