Pesto pietruszkowe z chilli
Lubisz klasyczne, polskie smaki? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: z naszym przepisem włoski sos pesto wykonasz bez grama bazylii. Zamiast niej, za bazę posłuży prawdziwa królowa polskich ziół – natka pietruszki. Takie pesto pietruszkowe ma bardzo wyrazisty smak oraz aromat, a także dostarcza prawdziwej mocy składników odżywczych – chociażby żelaza i witaminy C.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
96
kcal
Kalorie
3
g
Białko
7
g
Tłuszcze
6
g
Węglowodany
4
mg
Sód
1
g
Błonnik
Składniki
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
60 g
|
nerkowców
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
96
kcal
Kalorie
3
g
Białko
7
g
Tłuszcze
6
g
Węglowodany
4
mg
Sód
1
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Wyciskamy sok z cytryny, który wraz z pozostałymi składnikami pesto umieszczamy w kielichu blendera. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę.