
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe, znane też jako pesto alla genovese to klasyczny sos na bazie parmezanu, oliwy i oczywiście…listków świeżej bazylii. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pieczywa, sałatek czy serów, warto więc mieć go w zapasie. Uwierz nam na słowo – własne pesto smakuje tysiąc razy lepiej niż to ze sklepu!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
114
kcal
Kalorie
4
g
Białko
10
g
Tłuszcze
4
g
Węglowodany
96
mg
Sód
1
g
Błonnik
Składniki
4
garści świeżej bazylii
12 g
2
łyżki parmezanu
20 g
2
garści prażonych nerkowców
60 g
1
ząbek czosnku
6 g
3
łyżeczki oliwy z oliwy
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
114
kcal
Kalorie
4
g
Białko
10
g
Tłuszcze
4
g
Węglowodany
96
mg
Sód
1
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
