Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe, znane też jako pesto alla genovese to klasyczny sos na bazie parmezanu, oliwy i oczywiście…listków świeżej bazylii. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pieczywa, sałatek czy serów, warto więc mieć go w zapasie. Uwierz nam na słowo – własne pesto smakuje tysiąc razy lepiej niż to ze sklepu!

5 min
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pesto bazyliowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

114 kcal Kalorie
4 g Białko
10 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
96 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
4
garści świeżej bazylii
12 g
2
łyżki parmezanu
20 g
60 g
 prażonych nerkowców
1
ząbek czosnku
6 g
3
łyżeczki oliwy z oliwy
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

114 kcal Kalorie
4 g Białko
10 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
96 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?