Pesto andaluzyjskie

Pesto andaluzyjskie

Chcesz spróbować czegoś innego niż klasyczne, pesto alla genovese? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pesto andaluzyjskie! Od swojego zielonego odpowiednika różni się ono nie tylko kolorem, ale także smakiem – pieczona papryka i pomidory suszone sprawiają, że jest ono nieco bardziej kwaskowate. Pesto andaluzyjskie świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pizzy, a także jako “smarowidło” do pieczywa.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pesto andaluzyjskie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

91 kcal Kalorie
3 g Białko
7 g Tłuszcze
6 g Węglowodany
42 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
2
sztuki suszonych pomidorów
40 g
50 g
 nasion słonecznika
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

91 kcal Kalorie
3 g Białko
7 g Tłuszcze
6 g Węglowodany
42 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół. Na blaszce układamy kawałki papryki.

2

Paprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do zmięknięcia przez ok. 20 minut. Nasiona słonecznika prażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.

3

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję pesto.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.