
Pesto andaluzyjskie
Chcesz spróbować czegoś innego niż klasyczne, pesto alla genovese? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pesto andaluzyjskie! Od swojego zielonego odpowiednika różni się ono nie tylko kolorem, ale także smakiem – pieczona papryka i pomidory suszone sprawiają, że jest ono nieco bardziej kwaskowate. Pesto andaluzyjskie świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pizzy, a także jako “smarowidło” do pieczywa.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
91
kcal
Kalorie
3
g
Białko
7
g
Tłuszcze
6
g
Węglowodany
42
mg
Sód
1
g
Błonnik
Składniki
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
50 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
91
kcal
Kalorie
3
g
Białko
7
g
Tłuszcze
6
g
Węglowodany
42
mg
Sód
1
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Paprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do zmięknięcia. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
2
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
