Pesto pietruszkowe z chilli

Pesto pietruszkowe z chilli

Lubisz klasyczne, polskie smaki? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: z naszym przepisem włoski sos pesto wykonasz bez grama bazylii. Zamiast niej, za bazę posłuży prawdziwa królowa polskich ziół – natka pietruszki. Takie pesto pietruszkowe ma bardzo wyrazisty smak oraz aromat, a także dostarcza prawdziwej mocy składników odżywczych – chociażby żelaza i witaminy C.

5 min
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
Pesto pietruszkowe z chilli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

93 kcal Kalorie
3 g Białko
7 g Tłuszcze
6 g Węglowodany
4 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
0,5
sztuki cytryny
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
60 g
 nerkowców
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

93 kcal Kalorie
3 g Białko
7 g Tłuszcze
6 g Węglowodany
4 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wyciskamy sok z cytryny, który wraz z pozostałymi składnikami pesto umieszczamy w kielichu blendera. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę. Smakujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.