Pesto andaluzyjskie
Chcesz spróbować czegoś innego niż klasyczne, pesto alla genovese? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pesto andaluzyjskie! Od swojego zielonego odpowiednika różni się ono nie tylko kolorem, ale także smakiem – pieczona papryka i pomidory suszone sprawiają, że jest ono nieco bardziej kwaskowate. Pesto andaluzyjskie świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pizzy, a także jako “smarowidło” do pieczywa.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
50 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół. Na blaszce układamy kawałki papryki.
Paprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do zmięknięcia przez ok. 20 minut. Nasiona słonecznika prażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję pesto.