Pełnoziarniste ciasto na pizzę

Pełnoziarniste ciasto na pizzę

Dobra pizza zaczyna się od ciasta. My powiemy nawet więcej: bo ZDROWA pizza też zaczyna się właśnie od ciasta! Dlatego jeśli masz ochotę na pizzę w wersji fit, koniecznie wypróbuj przepis na pełnoziarniste ciasto na pizzę. Zamiast mąki rafinowanej znajdziesz tu mąkę pełnoziarnistą – dzięki niej gotowe danie zyska więcej witamin z grupy B, magnezu, cynku czy żelaza. I co najważniejsze: pizza na takim cieście lepiej Cię nasyci! Pełnoziarnista mąka to bowiem świetne źródło dbającego o regulację apetytu błonnika. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pełnoziarniste ciasto na pizzę
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

1178 kcal Kalorie
34 g Białko
26 g Tłuszcze
223 g Węglowodany
217 mg Sód
39 g Błonnik

Składniki
19,3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
290 g
15 g
 drożdży świeżych
0,9
szklanki wody
220 g
2
szczypty soli
0,5 g
0,5
łyżki cukru
5 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

1178 kcal Kalorie
34 g Białko
26 g Tłuszcze
223 g Węglowodany
217 mg Sód
39 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W miseczce mieszamy: drożdże, wodę, cukier, łyżkę mąki. Ostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2

Dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, do podwojenia objętości.

3

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Blat i pizzę możemy delikatnie podsypać mąką.

4

Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni, tryb dół przez 15 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?