Czerwone curry z ryżem

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 9 ocen)
Czerwone curry z ryżem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

511 kcal Kalorie
18 g Białko
18 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1367 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka papryki żółtej
170 g
10
sztuk pieczarek
200 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
1
opakowanie mleczka kokosowego light
400 g
2
sztuki cebuli
220 g
3
ząbki czosnku
18 g
3
plastry imbiru
15 g
2
opakowania ciecierzycy konserwowej
480 g
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1,5
łyżki przyprawy curry
18 g
1
porcja ryżu basmati
100 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

511 kcal Kalorie
18 g Białko
18 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1367 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Kroimy warzywa, cukinię w pół plastry, paprykę w paski, pieczarki w plastry, cebulę w pióra, czosnek z imbirem siekamy.

3

W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulę, czosnek i imbir.

4

Gdy warzywa się zeszklą dodajemy cukinię, pieczarki, paprykę i wszystko razem dusimy, do momentu, aż warzywa zmiękną.

5

Do uduszonych warzyw dodajemy odcedzoną ciecierzycę i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Gotujemy około 10 minut.

6

Po upływie 10 minut dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut.

7

Ugotowane curry doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, przyprawą curry i natką pietruszki.

8

Gotowe curry podajemy z ryżem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?