Pełnoziarniste ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta. My powiemy nawet więcej: bo ZDROWA pizza też zaczyna się właśnie od ciasta! Dlatego jeśli masz ochotę na pizzę w wersji fit, koniecznie wypróbuj przepis na pełnoziarniste ciasto na pizzę. Zamiast mąki rafinowanej znajdziesz tu mąkę pełnoziarnistą – dzięki niej gotowe danie zyska więcej witamin z grupy B, magnezu, cynku czy żelaza. I co najważniejsze: pizza na takim cieście lepiej Cię nasyci! Pełnoziarnista mąka to bowiem świetne źródło dbającego o regulację apetytu błonnika. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
19,3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
290 g
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
0,9
|
szklanki wody
220 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: drożdże, wodę, cukier, łyżkę mąki. Ostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Blat i pizzę możemy delikatnie podsypać mąką.
Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni, tryb dół przez 15 minut.