Pęczakotto z dynią i serem typu feta
Jak wygląda jesień na talerzu? A no na przykład tak… jak pęczakotto z dynią i serem typu feta. Ten prosty przepis cudownie rozgrzewa i syci, a dodatkowo dostarcza mnóstwa przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i mikroelementów. Jego sekret? Dodatek aromatycznego cynamonu, który od razu przenosi takie pęczakotto do krainy marzeń każdego fana jesieni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
dyni
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
200 g
|
kaszy pęczak
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
0,5
|
łyżki octu jabłkowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię kroimy w kostkę, wydrążamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra dół przez około 20 minut. Studzimy i obieramy.
Cebulę i czosnek siekamy.
Kaszę płuczemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek, kaszę, rozmaryn, sól, cynamon i ocet jabłkowy. Podsmażamy przez chwilę.
Łyżką wazową dolewamy bulion. Gotujemy do wchłonięcia bulionu, dodajemy kolejną łyżkę. Powtarzamy, aż bulion się skończy, a kasza zmięknie.
Pod koniec gotowania dodajemy dynię, szpinak, pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (feta jest słona być może wystarczy sam pieprz).