Pęczak z warzywami po meksykańsku
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Przepis na pęczak z warzywami po meksykańsku będzie strzałem w dziesiątkę! Ugotowanie kaszy w bulionie nadaje jej wyrazistego smaku i aromatu, a w połączeniu z kukurydzą, czerwoną fasolą i pomidorami tworzy iście egzotyczne danie. A co ważniejsze – pełne wartości odżywczych. Znajdziesz tu m.in. roślinne białko, witaminy z grypy B, żelazo, wapń, błonnik pokarmowy, likopen…pysznie i zdrowo! Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
120 g
|
fasoli czerwonej
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
4
|
plastry sera mozzarella
60 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy w bulionie do miękkości pod przykryciem. Jeżeli bulion odparuje zanim kasza zmięknie, dolewamy wody.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy.
Paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.
Dodajemy kaszę, odcedzoną fasolę i kukurydzę, passatę pomidorową i podsmażamy przez chwilę.
Przed podaniem posypujemy startym serem.