Pęczak z warzywami po meksykańsku

Pęczak z warzywami po meksykańsku

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Przepis na pęczak z warzywami po meksykańsku będzie strzałem w dziesiątkę! Ugotowanie kaszy w bulionie nadaje jej wyrazistego smaku i aromatu, a w połączeniu z kukurydzą, czerwoną fasolą i pomidorami tworzy iście egzotyczne danie. A co ważniejsze – pełne wartości odżywczych. Znajdziesz tu m.in. roślinne białko, witaminy z grypy B, żelazo, wapń, błonnik pokarmowy, likopen…pysznie i zdrowo! Koniecznie wypróbuj, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 6 ocen)
Pęczak z warzywami po meksykańsku
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

535 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
4206 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jęczmiennej pęczak
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka cukinii
200 g
120 g
 fasoli czerwonej
0,5
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
0,4
opakowania passaty pomidorowej
250 g
4
plastry sera mozzarella
60 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

535 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
4206 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy w bulionie do miękkości pod przykryciem. Jeżeli bulion odparuje zanim kasza zmięknie, dolewamy wody.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy.

3

Paprykę i cukinię kroimy w kostkę.

4

Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.

5

Dodajemy kaszę, odcedzoną fasolę i kukurydzę, passatę pomidorową i podsmażamy przez chwilę.

6

Przed podaniem posypujemy startym serem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.