Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pęczakotto z dynią i serem typu feta

Pęczakotto z dynią i serem typu feta

Jak wygląda jesień na talerzu? A no na przykład tak… jak pęczakotto z dynią i serem typu feta. Ten prosty przepis cudownie rozgrzewa i syci, a dodatkowo dostarcza mnóstwa przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i mikroelementów. Jego sekret? Dodatek aromatycznego cynamonu, który od razu przenosi takie pęczakotto do krainy marzeń każdego fana jesieni. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Pęczakotto z dynią i serem typu feta
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

609 kcal Kalorie
22 g Białko
17 g Tłuszcze
100 g Węglowodany
1544 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
500 g
 dyni
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
200 g
 kaszy pęczak
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
0,5
łyżki octu jabłkowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

609 kcal Kalorie
22 g Białko
17 g Tłuszcze
100 g Węglowodany
1544 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Dynię kroimy w kostkę, wydrążamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra dół przez około 20 minut. Studzimy i obieramy.

2

Cebulę i czosnek siekamy.

3

Kaszę płuczemy.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek, kaszę, rozmaryn, sól, cynamon i ocet jabłkowy. Podsmażamy przez chwilę.

5

Łyżką wazową dolewamy bulion. Gotujemy do wchłonięcia bulionu, dodajemy kolejną łyżkę. Powtarzamy, aż bulion się skończy, a kasza zmięknie.

6

Pod koniec gotowania dodajemy dynię, szpinak, pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (feta jest słona być może wystarczy sam pieprz).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.