Pasztet z soczewicy z żurawiną
Wykonany własnoręcznie, wegański pasztet? To prostsze niż Ci się wydaje, a nasz pasztet z soczewicy z żurawiną jest na to idealnym przykładem! Jak wykonać własny pasztet roślinny? Wystarczy, że zieloną soczewicę połączysz z takimi dodatkami jak kasza jaglana, żurawina i aromatyczne przyprawy, a przekonasz się, że najlepsze, wegańskie dodatki do pieczywa to te, wykonane własnoręcznie. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
150 g
|
soczewicy zielonej
|
100 g
|
kaszy jaglanej
|
75 g
|
żurawiny suszonej
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną oraz soczewicę gotujemy według instrukcji.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z liściem laurowym i zielem angielskim przez około 5 minut. Następnie usuwamy przyprawy.
Soczewicę, cebulę i kaszę jaglaną wkładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy majeranek, żurawinę i sos sojowy. Mieszamy.
Formę 25 × 10 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.