Pasta z zielonego groszku z warzywami i pieczywem
Zielony groszek jest prawdziwym królem wiosenno-letnich miesięcy. Jego delikatnie słodkim smakiem możesz się jednak cieszyć także zimą! Mrożony groszek jest bowiem dobrym wyborem, gdy w sklepach na próżno szukasz świeżych warzyw. A składniki odżywcze? Zielony groszek dostarcza mnóstwa błonnika, żelaza, beta-karotenu i folianów. Właśnie dlatego, nasza pasta z zielonego groszku z warzywami i pieczywem na zakwasie to idealny wybór na pełnowartościowe, pyszne śniadania. Spróbuj, a obiecujemy, że podbije ona Twoje serce!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka rzodkiewki
15 g
|
1
|
porcja groszku zielonego
150 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy wodę. Wsypujemy groszek zielony i gotujemy do miękkości około 3-4 minuty.
Ugotowany groszek odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną.
Groszek, cebulę, czosnek i oliwę blendujemy na gładką masę. Pastę doprawiamy solą i pieprzem.
Ogórka i rzodkiewkę kroimy.
Gotową pastę podajemy z pieczywem i pokrojonymi warzywami. Smacznego!