Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już 14.04.
14 h 09 m 20 s
Sprawdź ofertę.
Lead Banner Left

Pasta z soczewicy i tahini

Lubisz hummus? Mamy przepis dla Ciebie! Pasta z soczewicy i tahini to orientalne połączenie kremowej pasty sezamowej, czerwonej soczewicy i tofu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Całość pysznie smakuje podana z chrupiącym pieczywem razowym – i choć nieco przypomina hummus, to dostarcza zupełnie innych doznań smakowych. To jednak nie koniec jej zalet – bo taka pasta jest też źródłem białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

549 kcal Kalorie
30 g Białko
21 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
232 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki

Dip:

200 g
 soczewicy czerwonej
1
opakowanie tofu
180 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
6
łyżeczek tahini
36 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g

Do podania:

4
kromki chleba żytniego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

549 kcal Kalorie
30 g Białko
21 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
232 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Soczewicę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż soczewicy) pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. Odlewamy i studzimy.

2

W czasie gotowania soczewicy siekamy cebulę i czosnek. Tofu kroimy w kostkę.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa), podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zarumienią. Dodajemy tofu i smażymy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni i zyska chrupiącą teksturę.

4

W kielichu blendera umieszczamy: soczewicę, cebulę, czosnek, tofu, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek (połowa), kumin, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta, możemy dodać wodę, do uzyskania preferowanej gęstości.

5

Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki,

6

Podajemy z pieczywem (z kromek możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Lead Banner Right