Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pasta z soczewicy i tahini

Pasta z soczewicy i tahini

Lubisz hummus? Mamy przepis dla Ciebie! Pasta z soczewicy i tahini to orientalne połączenie kremowej pasty sezamowej, czerwonej soczewicy i tofu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Całość pysznie smakuje podana z chrupiącym pieczywem razowym – i choć nieco przypomina hummus, to dostarcza zupełnie innych doznań smakowych. To jednak nie koniec jej zalet – bo taka pasta jest też źródłem białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pasta z soczewicy i tahini
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

549 kcal Kalorie
30 g Białko
21 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
232 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki

Dip:

200 g
 soczewicy czerwonej
1
opakowanie tofu
180 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
6
łyżeczek tahini
36 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g

Do podania:

4
kromki chleba żytniego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

549 kcal Kalorie
30 g Białko
21 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
232 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Soczewicę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż soczewicy) pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. Odlewamy i studzimy.

2

W czasie gotowania soczewicy siekamy cebulę i czosnek. Tofu kroimy w kostkę.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa), podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zarumienią. Dodajemy tofu i smażymy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni i zyska chrupiącą teksturę.

4

W kielichu blendera umieszczamy: soczewicę, cebulę, czosnek, tofu, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek (połowa), kumin, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta, możemy dodać wodę, do uzyskania preferowanej gęstości.

5

Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki,

6

Podajemy z pieczywem (z kromek możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.