Pasta z soczewicy i tahini
Lubisz hummus? Mamy przepis dla Ciebie! Pasta z soczewicy i tahini to orientalne połączenie kremowej pasty sezamowej, czerwonej soczewicy i tofu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Całość pysznie smakuje podana z chrupiącym pieczywem razowym – i choć nieco przypomina hummus, to dostarcza zupełnie innych doznań smakowych. To jednak nie koniec jej zalet – bo taka pasta jest też źródłem białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Dip: |
|
200 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
6
|
łyżeczek tahini
36 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż soczewicy) pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. Odlewamy i studzimy.
W czasie gotowania soczewicy siekamy cebulę i czosnek. Tofu kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa), podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zarumienią. Dodajemy tofu i smażymy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni i zyska chrupiącą teksturę.
W kielichu blendera umieszczamy: soczewicę, cebulę, czosnek, tofu, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek (połowa), kumin, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta, możemy dodać wodę, do uzyskania preferowanej gęstości.
Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki,
Podajemy z pieczywem (z kromek możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).