Pasta z makreli z ogórkami kiszonymi
Pasty kanapkowe to świetny przepis na kreatywne śniadanie – zwłaszcza że raz przygotowana pasta może wystarczyć nawet na 2-3 dni pysznych porannych posiłków. Przykład? Nasza pasta z makreli z ogórkiem kiszonym, czyli coś dla fanów wyrazistych smaków. Poza rybą i ogórkiem znajdziesz tu jeszcze jajko, majonez i musztardę – prawdziwie niezawodne połączenie. Taka pasta podana z chrupiącym razowym pieczywem dostarczy Ci mocy energii na dobry początek dnia – smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            75 g 
           
         | 
        
           
               makreli wędzonej
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka jaja kurzego
             
                          
                56 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki majonezu light
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka musztardy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki ogórka kiszonego
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              kromki chleba żytniego razowego
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki natki pietruszki
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody). Ugotowane jajka odlewamy i obieramy ze skorupki.
Ogórek kroimy w drobną kostkę.
W misce umieszczamy rybę i jajko, rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez, musztardę i ogórek, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Pastę nakładamy na pieczywo, możemy również zjeść pastę widelcem razem z pieczywem. Wierzch pasty posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.