Pasta z makreli z ogórkami kiszonymi
Pasty kanapkowe to świetny przepis na kreatywne śniadanie – zwłaszcza że raz przygotowana pasta może wystarczyć nawet na 2-3 dni pysznych porannych posiłków. Przykład? Nasza pasta z makreli z ogórkiem kiszonym, czyli coś dla fanów wyrazistych smaków. Poza rybą i ogórkiem znajdziesz tu jeszcze jajko, majonez i musztardę – prawdziwie niezawodne połączenie. Taka pasta podana z chrupiącym razowym pieczywem dostarczy Ci mocy energii na dobry początek dnia – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
makreli wędzonej
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżki majonezu light
40 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
sztuki ogórka kiszonego
100 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody). Ugotowane jajka odlewamy i obieramy ze skorupki.
Ogórek kroimy w drobną kostkę.
W misce umieszczamy rybę i jajko, rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez, musztardę i ogórek, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Pastę nakładamy na pieczywo, możemy również zjeść pastę widelcem razem z pieczywem. Wierzch pasty posypujemy posiekaną natką pietruszki.