Pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i pieczywem
Kupowanie gotowców jest wygodne – i dobrze to wiemy. Ale czasami warto postawić na samodzielne przygotowanie produktów, po które zwykle bez zastanowienia sięgamy w sklepowych alejkach. Zwłaszcza że w takiej wersji ich smak jest jeszcze lepszy! Przykład? Pasta z czerwonej soczewicy z warzywami i pieczywem! Ta domowej roboty pasta kanapkowa to świetny sposób na aromatyczne śniadanie, które będzie źródłem takich składników odżywczych jak żelazo, cynk czy witaminy z grupy B. A samo przygotowanie? Zajmie Ci tylko 15 minut – więc naprawdę warto spróbować!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
30 g
|
słonecznika
|
100 g
|
soczewicy
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka cząbru
3 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidora i ogórka kroimy na kawałki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dusimy cebulę, czosnek i marchew. Gdy lekko zmiękną, dodajemy soczewicę, majeranek, cząber, dusimy i podlewamy wodą.
Dotujemy, aż soczewica będzie miękka i wypije całą wodę.
Ugotowane składniki przekładamy do blendera. Blendujemy na gładką pastę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik, aż się zarumieni, mieszając co jakiś czas.
Gotową pastę podajemy z pieczywem, pomidorem, ogórkiem i prażonym słonecznikiem. Smacznego!