Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to tradycyjny, twarogowy deser pochodzący zza naszej wschodniej granicy. I choć zwykle jemy ją tylko raz do roku, to pascha potrafi być naprawdę wartościowym deserem, pełnym składników odżywczych. A nasz przepis na paschę jest na to dowodem! Znajdziesz w nim przede wszystkim twaróg: czyli pełną wapnia i białka bazę deseru. Do tego jogurt naturalny – źródło probiotyków i oczywiście bakalie symbolizujące dobrobyt. Również ten żywieniowy, bo zarówno orzechy, jak i rodzynki są bogate w witaminy i składniki mineralne. O smak całości dbają za to sok z cytryny i ksylitol – czyli niskokaloryczny zamiennik cukru. Takiemu deserowi trudno się oprzeć (i wcale nie trzeba). Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
615 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pascha wielkanocna
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

292 kcal Kalorie
27 g Białko
11 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
88 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
2
opakowania sera twarogowego półtłustego
500 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g

Dodatki:

30 g
 rodzynek
2
łyżeczki skórki z cytryny
6 g
30 g
 orzechów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

292 kcal Kalorie
27 g Białko
11 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
88 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Rodzynki i skórkę w cytryny zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do napęcznienia rodzynek. Odcedzamy.

2

W misce miksujemy twaróg, jogurt, ksylitol i ekstrakt waniliowy.

3

Dodajemy bakalie i mieszamy.

4

Gotową masę wykładamy na bawełnianą ściereczkę, ściskamy i szczelnie zawiązujemy.

5

Pozostawiamy w lodówce na całą noc.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.