
Pancakes
Amerykańskie puszyste i delikatne placuszki, czyli Pancakes. To idealnie pyszne śniadanie, ale również i deser. Pancakes`y są idealną przekąską dla osób lubiących tego typu desery. Pancakes`y z mojego przepisu można wykorzystać w posiłkach dla dzieci.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki dojrzałych bananów
240 g
|
1
|
sztuka jajek kurzych
56 g
|
6
|
łyżek płatków owsianych
60 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
0,2
|
sztuki czekolady gorzkiej
20 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Blendujemy płatki owsiane na mąkę – na drobno, aż do uzyskania konsystencji kaszki.
Banany obieramy, rozgniatamy bardzo dokładnie widelcem na gładką papkę.
Dodajemy jajko, masło orzechowe oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż masa będzie jednolita.
Dodajemy zmielone płatki owsiane i mieszamy do połączenia składników. Masa placuszków powinna być gęsta, jeśli jednak składniki trudno się mieszają, dolewamy stopniowo odrobinę wody, aby rozluźnić konsystencję.
Gorzką czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, natłuszczamy ją olejem przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego.
Zmniejszamy ogień na średni. Nakładamy porcje masy (ok. 1 czubata łyżka) i delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Zachowujemy odstępy między placuszkami.
Smażymy bez przykrycia przez ok. 2–3 minuty, aż spód się zarumieni i ściśnie. Jeśli chcemy, aby masa placuszków szybciej się ścięła, przykrywamy patelnię pokrywką.
Ostrożnie przewracamy placuszki szeroką łopatką (pomagając sobie drugą) i smażymy kolejne 1,5–2 minuty, aż druga strona będzie złocista.
Gotowe placuszki podajemy na ciepło.