Pancakes

Pancakes

Amerykańskie puszyste i delikatne placuszki, czyli Pancakes. To idealnie pyszne śniadanie, ale również i deser. Pancakes`y są idealną przekąską dla osób lubiących tego typu desery. Pancakes`y z mojego przepisu można wykorzystać w posiłkach dla dzieci.

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Pancakes
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

399 kcal Kalorie
13 g Białko
16 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
77 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
sztuki dojrzałych bananów
240 g
1
sztuka jajek kurzych
56 g
6
łyżek płatków owsianych
60 g
2
łyżeczki masła orzechowego
20 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
0,2
sztuki czekolady gorzkiej
20 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

399 kcal Kalorie
13 g Białko
16 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
77 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Blendujemy płatki owsiane na mąkę – na drobno, aż do uzyskania konsystencji kaszki.

2

Banany obieramy, rozgniatamy bardzo dokładnie widelcem na gładką papkę.

3

Dodajemy jajko, masło orzechowe oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż masa będzie jednolita.

4

Dodajemy zmielone płatki owsiane i mieszamy do połączenia składników. Masa placuszków powinna być gęsta, jeśli jednak składniki trudno się mieszają, dolewamy stopniowo odrobinę wody, aby rozluźnić konsystencję.

5

Gorzką czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

6

Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, natłuszczamy ją olejem przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego.

7

Zmniejszamy ogień na średni. Nakładamy porcje masy (ok. 1 czubata łyżka) i delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Zachowujemy odstępy między placuszkami.

8

Smażymy bez przykrycia przez ok. 2–3 minuty, aż spód się zarumieni i ściśnie. Jeśli chcemy, aby masa placuszków szybciej się ścięła, przykrywamy patelnię pokrywką.

9

Ostrożnie przewracamy placuszki szeroką łopatką (pomagając sobie drugą) i smażymy kolejne 1,5–2 minuty, aż druga strona będzie złocista.

10

Gotowe placuszki podajemy na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera