
Naleśniki z kremem czekoladowym
To idealny przepis na niestandardowe naleśniki z kremem czekoladowym na poprawę humoru w zimowe dni z dodatkiem daktyli i orzechów laskowych – mięciutkie, ale również chrupiące. Bardzo łatwe w smażeniu, ponieważ nie przywierają do patelni.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
3
|
łyżki mąki ryżowej
30 g
|
3
|
łyżki mąki jaglanej
30 g
|
0,4
|
szklanki wody gazowanej
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Krem czekoladowy: |
|
40 g
|
orzechów laskowych (wcześniej namoczonych)
|
40 g
|
suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)
|
1,5
|
łyżki kakao
15 g
|
2
|
łyżeczki oleju kokosowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej, posmarowanej olejem kokosowym.
Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę. Gotowym kremem smarujemy naleśniki.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
