Owsianka z rabarbarem

Owsianka z rabarbarem

Rabarbar to wyjątkowe warzywo, którego kwaskowaty smak idealnie pasuje do posiłków na słodko. Przykładem może być nasza owsianka z rabarbarem, perfekcyjna latem, gdy sezon na rabarbar w pełni. Ten prosty posiłek nie tylko pysznie smakuje, ale też wygląda jak z najlepszej restauracji. I co najważniejsze – dostarcza solidnej dawki wapnia, witaminy C, białka i przeciwutleniających polifenoli. Z takim przepisem na śniadanie, dobry początek dnia masz jak w banku. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,60/5
(z 5 ocen)
Owsianka z rabarbarem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

385 kcal Kalorie
22 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
96 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
8
łyżek płatków owsianych
80 g
1
szklanka mleka
250 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g

Konfitura z rabarbaru:

1,5
łodygi rabarbaru
165 g
0,4
szklanki soku pomarańczowego
100 g
5
łyżeczek erytrolu
25 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g

Do podania:

30 g
 orzechów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

385 kcal Kalorie
22 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
96 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Płatki gotujemy w mleku do miękkości (płatki można zalać gorącym mlekiem i pozostawić na parę minut, aż zmiękną).

2

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Umieszczamy w garnuszku razem z sokiem pomarańczowym, erytrolem i ekstraktem. Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, aż rabarbar zmięknie (ok. 5 minut). Jeżeli sok zbyt szybko odparuje to dodajemy niewielkie ilości wody, tak, aby rabarbar się nie przypalił.

3

Płatki przekładamy do miseczki. Mieszamy ze skyrem.

4

Na wierzch wykładamy konfiturę rabarbarową i posypujemy orzechami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.