Owsianka z rabarbarem
Rabarbar to wyjątkowe warzywo, którego kwaskowaty smak idealnie pasuje do posiłków na słodko. Przykładem może być nasza owsianka z rabarbarem, perfekcyjna latem, gdy sezon na rabarbar w pełni. Ten prosty posiłek nie tylko pysznie smakuje, ale też wygląda jak z najlepszej restauracji. I co najważniejsze – dostarcza solidnej dawki wapnia, witaminy C, białka i przeciwutleniających polifenoli. Z takim przepisem na śniadanie, dobry początek dnia masz jak w banku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
łyżek płatków owsianych
80 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Konfitura z rabarbaru: |
|
1,5
|
łodygi rabarbaru
165 g
|
0,4
|
szklanki soku pomarańczowego
100 g
|
5
|
łyżeczek erytrolu
25 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Do podania: |
|
30 g
|
orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki gotujemy w mleku do miękkości (płatki można zalać gorącym mlekiem i pozostawić na parę minut, aż zmiękną).
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Umieszczamy w garnuszku razem z sokiem pomarańczowym, erytrolem i ekstraktem. Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, aż rabarbar zmięknie (ok. 5 minut). Jeżeli sok zbyt szybko odparuje to dodajemy niewielkie ilości wody, tak, aby rabarbar się nie przypalił.
Płatki przekładamy do miseczki. Mieszamy ze skyrem.
Na wierzch wykładamy konfiturę rabarbarową i posypujemy orzechami.