Owsianka z lodami i masłem orzechowym
Lody na diecie? To możliwe – a dowodem jest popularna żywieniowa zasada 80/20. Przykładem jej praktycznej realizacji jest nasza owsianka z lodami i masłem orzechowym. Czyli przepis na obłędne śniadanie lub kolację na słodko. Zdrowe, pełne wartości odżywczych produkty takie jak mleko, płatki owsiane, borówki i masło orzechowe łączą się z tu z lodami śmietankowymi, tworząc orzeźwiające danie bogate w białko, polifenole, witaminy z grupy B czy wapń. Taki posiłek to prawdziwy must-have dla osób, które nie wyobrażają sobie rezygnacji z ukochanych lodów. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
100 g
|
borówek
|
1
|
sztuka lodów Big Milk
55 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki zalewamy zimnym mlekiem, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (możemy na całą noc).
Do płatków dodajemy masło orzechowe i odżywkę, mieszamy. Jeśli płatki wchłonęły całe mleko i ciężko jest rozmieszać odżywkę, możemy dolać odrobinę wody.
Gotową owsiankę podajemy z owocami i lodami.