Owsianka rozmarynowa z grejpfrutem
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
597
kcal
Kalorie
21
g
Białko
21
g
Tłuszcze
86
g
Węglowodany
243
mg
Sód
9
g
Błonnik
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
łyżka serka ricotta
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
10 g
|
orzechów włoskich
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
10 g
|
płatków migdałów
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
sztuki grejpfruta
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
597
kcal
Kalorie
21
g
Białko
21
g
Tłuszcze
86
g
Węglowodany
243
mg
Sód
9
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem oraz gałązką świeżego rozmarynu.
2
Do mleka dodajemy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż owsianka zgęstnieje (około 5-7 minut).
3
Do ugotowanej owsianki dodajemy cynamon, pokrojony plaster imbiru oraz erytrol. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Kiedy owsianka delikatnie wystygnie dodajemy serek.
4
Przekładamy owsiankę do miski. Na wierzchu posypujemy orzechami włoskimi, płatkami migdałów i układamy kawałki grejpfruta. Dodatkowo, jeśli chcemy, możemy udekorować odrobiną świeżego rozmarynu dla efektu wizualnego. Smacznego!