Owsianka na słono z warzywami
Owsianka to klasyczne słodkie śniadanie – ale czy wiesz, że świetnie smakuje także w wersji wytrawnej? Serio! A dowodem niech będzie nasza owsianka na słono z warzywami, czyli przepis na pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na dobry początek dnia. Co w nim znajdziesz? Oczywiście płatki owsiane – ugotowane na wodzie i wymieszane z serkiem wiejskim oraz przyprawami. Do tego moc świeżych, orzeźwiających warzyw, jajko sadzone i wisienkę na torcie, czyli połączenie sosów: sojowego i Sririacha. Całość tworzy zaskakująco pyszną kompozycję smaków i tekstur, pełną witamin z grupy B, witaminy C, błonnika, białka i składników mineralnych. Innymi słowy: śniadanie perfekcyjne. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych górskich
50 g
|
0,5
|
opakowania serka wiejskiego naturalnego
100 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
25 g
|
szpinaku
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
3
|
sztuki rzodkiewki
45 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki gotujemy na wodzie przez ok. 5-7 minut od zagotowania wody, aż owsianka zgęstnieje. Nalewamy objętościowo dwa razy więcej wody niż płatków, w razie potrzeby stopniowo dolewamy wodę podczas gotowania.
Ugotowane płatki przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
Kroimy warzywa według własnych preferencji.
Lekko przestudzone płatki mieszamy z serkiem wiejskim, solą oraz pieprzem.
Do miski z płatkami dodajemy szpinak oraz pokrojone warzywa.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajko sadzone. Usmażone jajko przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
Gotowe danie polewamy sosem sojowym i sosem Sriracha. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.