Owsianka a’la Bounty
Lubisz słodycze o kokosowym smaku? Nasza owsianka bounty jest właśnie dla Ciebie! Ta pyszna propozycja na śniadanie lub podwieczorek łączy w sobie uwielbiane smaki kokosa i czekolady i jednocześnie, stanowi świetną propozycję dla osób będących na diecie, zamiast cukru zawiera bowiem niskokaloryczny ksylitol. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
|
6
|
łyżek płatków owsianych
60 g
|
|
0,2
|
sztuki czekolady (2 kostki)
20 g
|
|
1
|
łyżka wiórków kokosowych
15 g
|
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
|
1
|
łyżka ksylitolu
14,99 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
100 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do małego garnka wsypujemy wiórki kokosowe, podgrzewamy je na średnim ogniu 2 – 3 minuty aż zaczną uwalniać aromat. Zalewamy mlekiem, dodajemy płatki owsiane i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień na minimalny.
Gotujemy przez około 5-7 minut, aż płatki wchłoną większość płynu i zmiękną. Jeśli owsianka zrobi się zbyt gęsta, zanim płatki zmiękną, dolewamy 2-3 łyżki wody.
Zdejmujemy garnek z palnika. Odstawiamy owsiankę na minutę, by lekko przestygła (dzięki temu jogurt się nie zwarzy). Dodajemy jogurt do garnka i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku ksylitolem według własnych preferencji.
Owsiankę przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy posiekaną czekoladą (pod wpływem ciepła owsianki sama się lekko rozpuści) oraz świeżymi borówkami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.