Owsiane babeczki z owocami

Owsiane babeczki z owocami

Moja propozycja na zdrowe owsiane babeczki z owocami. Idealny pomysł na lunch czy danie do pracy. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Z tej samej porcji ciasta można przyrządzić różne smaki i rodzaje, wymieniając dodatki.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Owsiane babeczki z owocami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

333 kcal Kalorie
8 g Białko
7 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
85 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
sztuka banana
120 g
16
łyżek płatków owsianych
160 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
2
łyżeczki masła
10 g
200 g
 truskawek
0,2
szklanki mleka
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

333 kcal Kalorie
8 g Białko
7 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
85 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).

2

Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę.

3

Dodajemy płatki owsiane, mleko, miód, syrop klonowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Odstawiamy na 5 minut, by płatki lekko napęczniały.

4

Owoce opcjonalnie kroimy na mniejsze kawałki.

5

Foremki na muffinki (o standardowej wielkości) smarujemy masłem. Masę rozdzielamy równomiernie pomiędzy gniazda formy.

6

Na wierzchu każdej babeczki układamy owoce, lekko dociskając.

7

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Sprawdzamy patyczkiem – po wbiciu w środek babeczki powinien wyjść suchy.

8

Po upieczeniu zostawiamy babeczki w formie na 5 minut, następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.