
Omlet z ricottą, gruszką i makiem
Lubisz znajdować nowe, pyszne połączenia smaków? Nasz przepis – omlet z ricottą, gruszką i makiem jest właśnie dla Ciebie! Ta śniadaniowo-kolacyjna propozycja jest idealna zwłaszcza na jesień i zimę, choć świetnie sprawdzi się przez cały rok. Sekret tego niezwykłego omleta tkwi bowiem w dodatkach – lekkiej niczym chmurka ricotcie, słodkiej, soczystej gruszce i wyrazistym, aromatycznym maku. Całość znika z talerza w okamgnieniu. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
0,1
|
szklanki mleka
15 g
|
2,5
|
łyżki ricotty
50 g
|
0,5
|
sztuki gruszki
65 g
|
0,5
|
łyżki maku
5 g
|
10 g
|
pestek dyni
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łodyga świeżego tymianku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wbijamy jajka do miski, dodajemy mąkę i mleko, a następnie solimy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca, aż uzyskamy jednolitą masę.
Gruszkę myjemy, kroimy na cienkie plasterki, a następnie skrapiamy odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniała.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika.
Wlewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię i smażymy omlet przez około 3-4 minuty, aż spód się zetnie i delikatnie zrumieni. Smażymy pod przykryciem lub bez.
Omlet przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty, aż będzie w pełni ścięty.
Gotowy omlet zsuwamy na talerz.
Na wierzchu nakładamy ricottę, a następnie układamy plasterki gruszki.
Całość posypujemy makiem i pestkami dyni.
Na koniec dekorujemy omlet świeżym tymiankiem, co doda mu aromatu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.