
Omlet na słodko z miodem
Szukasz łatwego i szybkiego przepisu na pełnowartościowy deser? Nasz omlet na słodko z miodem z pewnością Ci posmakuje! Wykonana według poniższego przepisu potrawa, idealnie łączy w sobie słodki smak miodu z soczystymi, kwaskowatymi truskawkami, jest to więc świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają świeży smak polskiego lata. Spróbuj koniecznie!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
1
|
łyżka mąki pełnoziarnistej
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
210 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do wysokiej miski, a żółtka do osobnej.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do żółtek wsypujemy stopniowo mąkę i dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą miksera), aż uzyskamy gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy podczas miksowania dodać łyżkę chłodnej wody, aby nieco rozluźnić konsystencję.
Stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy składniki przy pomocy szpatułki, uważając, by nie zniszczyć puszystości piany.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powierzchnią na średnim ogniu.
Wylewamy masę na patelnię i smażymy omlet przez około 4 minuty – aż spód się zarumieni, a wierzch zacznie się ścinać.
Ostrożnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 minutę.
Gotowy omlet przekładamy na talerz, smarujemy go miodem i dekorujemy kawałkami owoców.