
Omlet królewski – z konkursu Podopiecznych

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
0,2
|
szklanki mleka
45 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
3
|
łyżeczki dżemu truskawkowego
45 g
|
100 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z mąką, erytrolem i mlekiem, aż uzyskamy jednolitą masę.
Delikatnie łączymy masę żółtkową z ubitą pianą z białek, mieszając łopatką lub szpatułką, aby nie stracić puszystości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu. Wylewamy masę i smażymy pod przykryciem przez około 5 minut, aż spód się zetnie i zarumieni.
Delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę, najlepiej zsuwając go na talerz i odwracając z powrotem na patelnię. Smażymy jeszcze 2–3 minuty, aż wierzch całkowicie się zetnie.
Gotowy omlet podajemy z dżemem truskawkowym, skyrem i świeżymi truskawkami. W przypadku użycia mrożonych owoców warto je wcześniej rozmrozić.