Odchudzony bigos

Odchudzony bigos

Bigos na diecie? Jak najbardziej – zwłaszcza że ta klasyka kuchni polskiej może być bardzo wartościowa! My proponujemy przygotować bigos z dodatkiem schabu i parówek – a bez tłustych kawałków mięsa zwykle wybieranych do tej potrawy. Do tego oczywiście cudownie zdrowa kapusta, pieczarki i pieczywo. Efekt? Odchudzony bigos, który idealnie sprawdzi się i od święta, i zupełnie bez okazji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,80/5
(z 5 ocen)
Odchudzony bigos
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

375 kcal Kalorie
26 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1339 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
125 g
 schabu wieprzowego
4
sztuki frankfurterek
170 g
700 g
 kapusty kiszonej
1
sztuka cebuli
80 g
8
sztuk pieczarek
160 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

375 kcal Kalorie
26 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
1339 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Schab i cebulę kroimy na kawałki, smażymy na rozgrzanym oleju (połowa).

2

Zalewamy wodą (tak, aby wszystkie składniki były przykryte, ok. 1-2 cm ponad poziom składników), dodajemy przyprawy i gotujemy, aż zmięknie.

3

Dodajemy posiekaną i odsączoną z nadmiaru soku kapustę. Dusimy do miękkości (jeżeli woda wyparuje, dodajemy w miarę potrzeby).

4

Frankfurterki i pieczarki kroimy w plastry. Przesmażamy na rozgrzanym oleju (połowa).

5

Dodajemy do miękkiej kapusty.

6

Bigos podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.