Odchudzony bigos
Bigos na diecie? Jak najbardziej – zwłaszcza że ta klasyka kuchni polskiej może być bardzo wartościowa! My proponujemy przygotować bigos z dodatkiem schabu i parówek – a bez tłustych kawałków mięsa zwykle wybieranych do tej potrawy. Do tego oczywiście cudownie zdrowa kapusta, pieczarki i pieczywo. Efekt? Odchudzony bigos, który idealnie sprawdzi się i od święta, i zupełnie bez okazji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
schabu wieprzowego
|
4
|
sztuki frankfurterek
170 g
|
700 g
|
kapusty kiszonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
8
|
sztuk pieczarek
160 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Schab i cebulę kroimy na kawałki, smażymy na rozgrzanym oleju (połowa).
Zalewamy wodą (tak, aby wszystkie składniki były przykryte, ok. 1-2 cm ponad poziom składników), dodajemy przyprawy i gotujemy, aż zmięknie.
Dodajemy posiekaną i odsączoną z nadmiaru soku kapustę. Dusimy do miękkości (jeżeli woda wyparuje, dodajemy w miarę potrzeby).
Frankfurterki i pieczarki kroimy w plastry. Przesmażamy na rozgrzanym oleju (połowa).
Dodajemy do miękkiej kapusty.
Bigos podajemy z pieczywem.