Nocna owsianka pistacjowa
Rok 2024 to rok pistacji. Te zielone orzechy są dziś trendy – a na stołach królują kremy pistacjowe, pistacjowe pączki i ciasta. My mamy jednak przepis dla osób, które chcą postawić na pistacjowy posiłek w wersji „fit”. A jest nim nasza nocna owsianka pistacjowa, czyli połączenie płatków owsianych, skyru i pysznych dodatków: chrupiących pistacji, masła orzechowego i kwaskowatych porzeczek. Wisienką na torcie jest aromatyczny cynamon, który sprawia, że owsianka pachnie wprost obłędnie. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego z pistacji
20 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,3
|
szklanki mleka
75 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
15 g
|
pistacji
|
75 g
|
porzeczek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce lub zamykanym słoiczku umieszczamy płatki, jogurt, masło orzechowe z pistacji oraz mleko. Opcjonalnie dodajemy erytrol. Całość dokładnie mieszamy i umieszczamy w lodówce na całą noc. Owsiankę możemy przygotować szybciej i zjeść od razu, gotując płatki do miękkości na podanej ilości mleka z dodatkiem wody (ilość wody zależna od preferowanej gęstości owsianki) lub zalać ciepłym mlekiem i odstawić na chwilę, aż zmiękną, następnie mieszamy płatki z pozostałymi składnikami. W tym przypadku nie musimy pozostawiać owsianki na noc.
Gotową owsiankę przed podaniem dekorujemy cynamonem, pistacjami oraz porzeczkami.