Naleśniki z cieciorellą i owocami
Najzdrowszy zamiennik Nutelli? Postaw na cieciorellę, czyli pełen białka krem na bazie ciecierzycy, kakao, masła orzechowego, daktyli, mleka i odżywki białkowej. Gotowej cieciorelli możesz użyć do słodkich kanapek albo najlepiej – do pysznych naleśników. Nasze naleśniki z cieciorellą i owocami to przepis na obłędne połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego, pełnej smaku cieciorelli i soczystych truskawek – prawdziwe „niebo w gębie”. Wypróbuj, a cała rodzina zje je ze smakiem!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki naleśników wegańskich
404 g
|
200 g
|
truskawek
|
Cieciorella: |
|
120 g
|
ciecierzycy
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
20 g
|
daktyli
|
1,5
|
łyżki odżywki
15 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-weganskie/
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odsączamy daktyle z wody (wodę możemy zostawić i w razie potrzeby dolać do cieciorelli).
Ciecierzycę odsączamy i płuczemy.
W kielichu blendera umieszczamy: ciecierzycę, masło orzechowe, kakao, daktyle, odżywkę białkową oraz mleko. Całość blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby stopniowo dolewamy wodę podczas blendowania, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Próbujemy cieciorellę i opcjonalnie dosładzamy erytrolem.
Naleśniki smarujemy cieciorellą, podajemy z owocami.