Naleśniki jaglane
Uwielbiasz naleśniki i szukasz zdrowszej wersji? Mam dla Ciebie przepis na naleśniki jaglane, które zdecydowanie będą mniej kaloryczne niż te wykonane z tradycyjnego ciasta. Wykorzystaj mąkę jaglaną i mleko roślinne, a smak naleśników szybko zachwyci Twoje podniebienie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
15
|
łyżek mąki jaglanej
150 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
1,2
|
szklanki mleka roślinnego
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na około 30 minut.
Jeżeli ciasto będzie za gęste, dolewamy więcej mleka lub wody.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, rozlewamy go po całej powierzchni, możemy też rozsmarować ręcznikiem papierowym.
Wylewamy pierwszego naleśnika i smażymy z obu stron.
Naleśniki najlepiej smakują, gdy są bardzo cienkie.
Z podanych składników wychodzi około 10 naleśników.