Muffiny dyniowe
Marzysz o idealnie pysznym deserze, ale jesteś na diecie? Nasze muffiny dyniowe udowodnią Ci, że te dwa stwierdzenia wcale nie muszą się wykluczać! Bazę tych oryginalnych ciastek stanowi pełnoziarnista mąka orkiszowa o wysokiej zawartości błonnika, a dodatek dyni oraz jabłka dostarcza mocy niezbędnych dla zdrowia witamin. Jest to cudowny jesienno-zimowy przepis, który świetnie sprawdzi się jako podwieczorek lub przekąska zabrana do pracy.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki orkiszowej
200 g
|
5
|
łyżeczek syropu klonowego
50 g
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
1
|
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
300 g
|
dyni
|
1
|
sztuka jabłek
150 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
50 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
30 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię kroimy w plastry i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół). Po wystudzeniu blendujemy do uzyskania puree.
Jabłka obieramy, kroimy i podgrzewamy pod przykryciem z niewielką ilością wody. Następnie blendujemy.
W misce mieszamy mąkę, syrop klonowy, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i ekstrakt waniliowy. Dodajemy puree z dyni, mus jabłkowy, napój roślinny i mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Masę przekładamy do foremek do wysokości brzegów.
Posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.