Muffiny dyniowe
Marzysz o idealnie pysznym deserze, ale jesteś na diecie? Nasze muffiny dyniowe udowodnią Ci, że te dwa stwierdzenia wcale nie muszą się wykluczać! Bazę tych oryginalnych ciastek stanowi pełnoziarnista mąka orkiszowa o wysokiej zawartości błonnika, a dodatek dyni oraz jabłka dostarcza mocy niezbędnych dla zdrowia witamin. Jest to cudowny jesienno-zimowy przepis, który świetnie sprawdzi się jako podwieczorek lub przekąska zabrana do pracy.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
20
|
łyżek mąki orkiszowej
200 g
|
|
5
|
łyżeczek syropu klonowego
50 g
|
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
|
1
|
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
|
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
300 g
|
dyni
|
|
1
|
sztuka jabłek
150 g
|
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
50 g
|
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
|
30 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg).
Dynię obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm (w przypadku mrożonej dyni warto je wcześniej rozmrozić), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości, około 25–30 minut. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie blendujemy na gładkie puree.
Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki, przekładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody (tylko tyle, by przykryła dno). Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, do miękkości. Blendujemy na gładki mus.
W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon.
Dodajemy mokre składniki: syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, mleko, dynię oraz jabłko. Mieszamy do połączenia składników – masa powinna być jednolita.
Foremki na muffinki (o standardowej wielkości) wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do ok. 3/4 wysokości foremek. Wierzch każdej muffinki posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy około 25 minut w 180°C góra-dół (lub 160°C termoobieg), do momentu aż muffinki wyrosną i się zrumienią. Sprawdzamy patyczkiem – jeśli po wyjęciu jest suchy, muffiny są gotowe.
Wyjmujemy muffinki z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia przed podaniem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.