
Mazurek
Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowszą, a zarazem przepyszną wersję tego popularnego ciasta, które uwielbiają zarówno dorośli, jak również dzieci. Zdrowsza odsłona jest znacznie mnie kaloryczna, ale równie smaczna.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto: |
|
25
|
łyżek mąki orkiszowej
250 g
|
32
|
łyżeczki masła
160 g
|
3
|
łyżeczki syropu klonowego
30 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
nadzienie: |
|
20
|
łyżeczek masła orzechowego
200 g
|
4
|
łyżeczki syropu klonowego
40 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
do dekoracji: |
|
15 g
|
orzechów laskowych
|
15 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy zimne masło pokrojone w małe kawałki i miksujemy przez około 3 minuty, aż powstanie kruszonka. Dodajemy syrop klonowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy dalej, aż masa zacznie się zlepiać w jednolite ciasto.
Z powstałego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).
Po schłodzeniu wykładamy ciasto na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o średniej grubości (około 5 mm). Przenosimy do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy do spodu oraz boków formy, formując niski rant.
Wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20–30 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło orzechowe przekładamy do miski, dodajemy syrop klonowy oraz sok z cytryny. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Rozsmarowujemy nadzienie na wystudzonym spodzie.
Posypujemy wierzch ciasta posiekanymi orzechami laskowymi oraz płatkami migdałów.
Fit mazurek, czyli idealny dietetyczny przepis
Mazurek wielkanocny fit? To możliwe! Mamy dla Ciebie przepis, którego porcja to zaledwie 301 kalorii, dzięki czemu możesz cieszyć się nim również na diecie redukcyjnej. Do tego lista składników nie jest przesadnie długa, co sprawia, że samo przygotowanie jest naprawdę łatwe. Dzięki czemu przedświąteczny czas możesz przeznaczyć na zadbanie o siebie i swoje dobre samopoczucie.
Przepis na dietetycznego mazurka
Nasz przepis na fit mazurek jest nieco odchudzony, ale wciąż niezwykle smaczny. Nie ma niepotrzebnego cukru, a jedynie odrobinę syropu klonowego, który nadaje mu niebywałej słodyczy. Do tego pełna minerałów i witamin mąka orkiszowa, sycące orzechy i migdały, a także masło orzechowe. Wszystko to sprawia, że to deser idealny na święta, który zaspokoi ochotę na słodkości, ale i nie zaprzepaści postępów na diecie. Koniecznie przetestuj tego fit mazurka!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.