Mazurek

Mazurek

Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowszą, a zarazem przepyszną wersję tego popularnego ciasta, które uweilbiają zarówno dorośli, jak również dzieci. Zdrowsza odsłona jest znacznie mnie kaloryczna, ale równie smaczna.

20 min
Czas przygotowania
100 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,86/5
(z 107 ocen)
Mazurek
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

301 kcal Kalorie
7 g Białko
21 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
54 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

25
łyżek mąki orkiszowej
250 g
32
łyżeczki masła
160 g
3
łyżeczki syropu klonowego
30 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g

nadzienie:

20
łyżeczek masła orzechowego
200 g
4
łyżeczki syropu klonowego
40 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g

do dekoracji:

15 g
 orzechów laskowych
15 g
 płatków migdałów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

301 kcal Kalorie
7 g Białko
21 g Tłuszcze
22 g Węglowodany
54 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło i miksujemy 3 minuty. Dodajemy syrop klonowy, proszek do pieczenia i miksujemy, aż powstanie stała masa.

2

Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.

3

Po schłodzeniu kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i wałkujemy. Przenosimy ciasto do formy i ręką rozgniatamy dokładnie po formie zawijając brzegi.

4

Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu całkowicie studzimy.

5

Masło orzechowe mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny.

6

Rozsmarowujemy dokładnie na upieczonym spodzie.

7

Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.