Maślankowe placuszki z owocami
Chodzi za Tobą słodkie śniadanie? A może masz ochotę na „deserową” kolację? Postaw na nasz przepis – czyli maślankowe placuszki z owocami. Dodatek maślanki do ciasta sprawia, że zyskuje ono orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi borówkami. Co więcej – placuszki nie zawierają cukru – bo zamiast niego znajdziesz tu ksylitol. I jeszcze jedno – ich przygotowanie zajmie Ci jedynie 15 minut, to więc świetny posiłek dla zabieganych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g
|
1
|
szklanka maślanki
250 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
100 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce mieszamy: mąkę, maślankę, jajko, ksylitol i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Ponownie mieszamy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Niewielkie porcje ciasta łyżką nakładamy na patelnię, zachowują odstępy między placuszkami. Smażymy na niewielkiej mocy palnika, do ścięcia smażonej strony. Następnie przy pomocy płaskiej łopatki obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do ścięcia.
Podajemy z owocami.