Marry me gnocchi
Pyszny i prosty obiad w 25 minut? Mówisz i masz! Marry me gnocchi to popularny przepis na delikatne włoskie kluseczki ziemniaczane w kremowym sosie. A konkretnie – w sosie na bazie czosnku, pomidorów, śmietanki, szpinaku oraz parmezanu. Taki obiad posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym i będzie perfekcyjną opcją dla zapracowanych. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
|
8
|
łyżek śmietany
200 g
|
|
4
|
sztuki pomidorów suszonych
80 g
|
|
100 g
|
szpinaku
|
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
0,4
|
szklanki bulionu warzywnego
100 g
|
|
1,5
|
łyżeczki masła
15 g
|
|
3
|
łyżki startego parmezanu
30 g
|
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Suszone pomidory kroimy w mniejsze paski, a czosnek drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Podgrzewamy na średniej mocy palnika.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy bez przykrycia przez około 30 sekund, do momentu, gdy uwolnimy jego aromat (uważamy, by go nie spalić, aby nie nabrał gorzkiego smaku).
Dodajemy pokrojone suszone pomidory i smażymy przez około 1 minutę, mieszając.
Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Dusimy bez przykrycia na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, aż pomidorki lekko zmiękną i puszczą sok.
Wlewamy bulion warzywny i śmietankę. Zmniejszamy moc palnika na małą i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut, aż sos zacznie się lekko zagęszczać.
Do sosu dodajemy tarty parmezan, a następnie wrzucamy szpinak. Mieszamy, aż liście szpinaku zwiędną i zmniejszą swoją objętość. Doprawiamy sos solą i pieprzem.
Gnocchi dodajemy do sosu. Mieszamy delikatnie, aby gnocchi pokryły się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody z gotowania gnocchi, aby uzyskać idealną kremową konsystencję.
Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.