Makaron z zielonymi warzywami: szparagami, groszkiem i cukinią

Makaron z zielonymi warzywami: szparagami, groszkiem i cukinią

Zielony to kolor pełen energii i…wartościowych składników odżywczych! Dlatego jeśli masz ochotę na pożywną dawkę letniego orzeźwienia, postaw na nasz makaron z zielonymi warzywami: szparagami, groszkiem i cukinią. Ten prosty przepis na obiad dostarcza mega dawki błonnika, a także witamin i składników mineralnych – m.in. folianów, żelaza, potasu, witaminy K i witaminy C. Całość pysznie smakuje i idealnie orzeźwia, gdy za oknem panują saharyjskie upały. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,56/5
(z 45 ocen)
Makaron z zielonymi warzywami: szparagami, groszkiem i cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

529 kcal Kalorie
25 g Białko
22 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
450 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego
0,5
sztuki cukinii
100 g
4
sztuki szparagów zielonych
120 g
1,5
porcji groszku zielonego mrożonego
225 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
4
łyżki śmietany 18%
100 g
4
łyżki parmezanu
40 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
garści bazylii
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

529 kcal Kalorie
25 g Białko
22 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
450 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy trochę wody z gotowania – przyda się do rozrzedzenia sosu.

2

Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki lub plastry. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Jeżeli szparagi mają zbyt włóknistą skórkę, obieramy je od główki do końcówki. Czosnek drobno siekamy.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez około 1 minutę na niewielkiej mocy palnika, aż się lekko zarumieni i zacznie intensywnie pachnieć – uważamy, aby go nie przypalić.

4

Dorzucamy pokrojoną cukinię oraz szparagi. Smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas – warzywa powinny lekko zmięknąć i delikatnie się zarumienić.

5

Dodajemy mrożony groszek bez wcześniejszego rozmrażania. Mieszamy i smażymy razem z pozostałymi warzywami przez 3–5 minut, aż groszek będzie gorący i miękki.

6

Zmniejszamy moc palnika, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy, aby połączyła się z warzywami. Dodajemy starty parmezan i mieszamy dalej, aż ser się rozpuści, a sos stanie się gładki i kremowy – trwa to około 1–2 minut.

7

Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy stopniowo wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać odpowiednią, lekko płynną konsystencję.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera