Makaron z warzywami i smażonym jajkiem

Makaron z warzywami i smażonym jajkiem

Obiad z jajkiem w roli głównej? To strzał w dziesiątkę – nie tylko na diecie wegetariańskiej! A dowodem jest nasz przepis na makaron z warzywami i smażonym jajkiem. Makaron przygotowany z dodatkiem słodkiej papryki w proszku łączy się tu bowiem z cebulą, marchewką i jajkiem tworząc pyszną całość. A składniki odżywcze? Taki posiłek jest źródłem żelaza, beta-karotenu, potasu i polifenoli. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 1 ocen)
Makaron z warzywami i smażonym jajkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

331 kcal Kalorie
15 g Białko
12 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
168 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 makaronu
2
sztuki jajek
112 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka marchwi
80 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

331 kcal Kalorie
15 g Białko
12 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
168 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy około 0,5 szklanki wody z gotowania makaronu.

2

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4

Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy na średniej mocy palnika.

5

Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją przez około 3-5 minut, aż zmięknie i się zeszkli.

6

Dodajemy startą marchewkę. Smażymy razem przez kolejne 5–7 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie i lekko się zrumieni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu, aby warzywa się nie przypaliły. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.

7

Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę na małej mocy palnika.

8

Delikatnie wbijamy jajko na rozgrzaną patelnię. Smażymy jajko sadzone przez około 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania.

9

Na talerz wykładamy makaron z warzywami. Na wierzchu kładziemy usmażone jajko sadzone.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera