
Makaron z warzywami i smażonym jajkiem
Obiad z jajkiem w roli głównej? To strzał w dziesiątkę – nie tylko na diecie wegetariańskiej! A dowodem jest nasz przepis na makaron z warzywami i smażonym jajkiem. Makaron przygotowany z dodatkiem słodkiej papryki w proszku łączy się tu bowiem z cebulą, marchewką i jajkiem tworząc pyszną całość. A składniki odżywcze? Taki posiłek jest źródłem żelaza, beta-karotenu, potasu i polifenoli. Smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy około 0,5 szklanki wody z gotowania makaronu.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy na średniej mocy palnika.
Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją przez około 3-5 minut, aż zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy startą marchewkę. Smażymy razem przez kolejne 5–7 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie i lekko się zrumieni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu, aby warzywa się nie przypaliły. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.
Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę na małej mocy palnika.
Delikatnie wbijamy jajko na rozgrzaną patelnię. Smażymy jajko sadzone przez około 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania.
Na talerz wykładamy makaron z warzywami. Na wierzchu kładziemy usmażone jajko sadzone.