Wytrawne placuszki z tofu

Wytrawne placuszki z tofu

Co zrobić na obiad zamiast klasycznych kotletów? Wypróbuj nasze wytrawne placuszki z tofu! Podane z sałatką smakują wyśmienicie – i dostarczają całej mocy składników odżywczych: m.in. żelaza, wapnia i pełnowartościowego białka. A to nie koniec zalet – bo ich przygotowanie jest mega proste i szybkie, są więc idealnym obiadem dla zapracowanych. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Wytrawne placuszki z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

487 kcal Kalorie
25 g Białko
27 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
381 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
1,5
opakowania tofu naturalnego
270 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
3
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g

sałatka:

75 g
 miksu sałat
1
sztuka pomidora
160 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1
sztuka ogórka konserwowego
50 g
1,5
łyżeczki majonezu
15 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

487 kcal Kalorie
25 g Białko
27 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
381 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tofu rozgniatamy widelcem.

2

W misce mieszamy: tofu, mąkę, jajko, czosnek granulowany, oregano, sól i pieprz.

3

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

4

Warzywa na sałatkę kroimy w kostkę, sałatę rwiemy. Mieszamy z majonezem.

5

Podajemy z pieczywem. Można przygotować grzanki na suchej patelni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.