Wytrawne placuszki z tofu
Co zrobić na obiad zamiast klasycznych kotletów? Wypróbuj nasze wytrawne placuszki z tofu! Podane z sałatką smakują wyśmienicie – i dostarczają całej mocy składników odżywczych: m.in. żelaza, wapnia i pełnowartościowego białka. A to nie koniec zalet – bo ich przygotowanie jest mega proste i szybkie, są więc idealnym obiadem dla zapracowanych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
opakowania tofu naturalnego
270 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
Sałatka: |
|
75 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
sztuka ogórka konserwowego
50 g
|
1,5
|
łyżeczki majonezu
15 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu rozgniatamy widelcem.
W misce mieszamy: tofu, mąkę, jajko, czosnek granulowany, oregano, sól i pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie placuszki.
Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia, odwracamy przy pomocy płaskiej łopatki i ponownie smażymy do zarumienienia.
Warzywa na sałatkę kroimy w kostkę, sałatę rwiemy. Mieszamy z majonezem.
Podajemy z pieczywem. Można przygotować grzanki na suchej patelni.