
Naleśniki z serem i malinami
Naleśniki z serem na diecie? Z nami to możliwe! Wystarczy zamienić standardową mąkę pszenną na jej pełnoziarnistą wersję, zaś zamiast cukru, do twarogu dodać erytrol, a to znane z dzieciństwa danie stanie się idealnym kandydatem na podwieczorek, kolację, czy śniadanie. Nie zapominamy również, że każdy pełnowartościowy posiłek powinien zawierać dodatek owoców lub warzyw, dlatego proponujemy podanie naszych naleśników z kwaskowatymi, polskimi malinami.

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto na naleśniki: |
|
10
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
150 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
0,8
|
szklanki mleka 1,5 %
200 g
|
0,5
|
szklanki wody gazowanej
125 g
|
Nadzienie: |
|
1
|
opakowanie sera twarogowego
250 g
|
8
|
opakowań jogurtu naturalnego
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Do podania: |
|
140 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta umieszczamy w misce i przy pomocy miksera mieszamy na gładką masę.
Ciasto porcjami wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię, rozprowadzamy po całej powierzchni. Zmniejszamy moc palnika i smażymy do ścięcia smażonej strony. Odwracamy przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy do zarumienienia (patelnię możemy przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem).
Przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy: twaróg, jogurt, erytrol, cynamon i sól.
Gotową masę serową nakładamy do naleśników, składamy na pół lub zwijamy w rulon.
Owoce możemy włożyć zarówno do środka jak i położyć na wierzch. Smacznego!