
Makaron z tuńczykiem, sosem pomidorowym i parmezanem
Ryba w diecie? Powinna pojawić się w jadłospisie co najmniej 2 razy w tygodniu! A jeśli nie masz pomysł na przepis z rybą, nasz makaron z tuńczykiem, sosem pomidorowym i parmezanem będzie strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że jego przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut, to taki posiłek jest też źródłem kwasów omega-3, likopenu czy wapnia. A do tego pysznie smakuje. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
80 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
|
0,2
|
opakowania passaty pomidorowej
150 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy.
W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez 3–4 minuty, aż się zeszkli.
Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią według własnego smaku, gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 5–7 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Dodajemy odsączonego tuńczyka, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez 1–2 minuty.
Następnie dodajemy makaron do sosu, mieszamy i wykładamy na talerz.
Gotowe danie posypujemy startym serem i podajemy od razu.