
Makaron z tofu i szpinakiem w sosie pomidorowym

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu z zielonego groszku
|
100 g
|
szpinaku
|
Sos pomidorowy: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
Do smaku: |
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek przez 3–4 minuty, aż staną się szkliste.
Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy słodką papryką, papryką wędzoną oregano, bazylią, solą i pieprzem wedle uznania. Dusimy na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Przekładamy do blendera, dodajemy podzielone na mniejsze kawałki tofu i płatki drożdżowe, blendujemy na gładki sos. Przekładamy na patelnię.
Ponownie ustawiamy moc palnika na średnią i do sosu wrzucamy świeży szpinak, mieszamy, aż zwiędnie (około 2 minut). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy stopniowo ciepłą wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem bezpośrednio na patelni lub wykładamy makaron na talerz i polewamy sosem.