
Makaron z tofu i szpinakiem w sosie pomidorowym
Prosty, pyszny i idealny dla dzieci oraz dorosłych: makaron z tofu i szpinakiem w sosie pomidorowym poleca się na obiad! To klasyka w wersji 100% roślinnej. A konkretnie: uwielbiane połączenie sosu pomidorowego z makaronem, tyle że bez mięsa, jaj czy sera. Zamiast nich znajdziesz tu pełne żelaza oraz wapnia tofu, delikatny szpinak i aromatyczne przyprawy. Takim obiadem nie pogardzą nawet największe niejadki – smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu z zielonego groszku
|
100 g
|
szpinaku
|
Sos pomidorowy: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
Do smaku: |
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek przez 3–4 minuty, aż staną się szkliste.
Dodajemy pokruszone w rękach tofu (możemy je też zetrzeć na tarce) podsmażamy na średnim ogniu, aż lekko wyschnie i nabierze złotego koloru. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy słodką papryką, papryką wędzoną oregano, bazylią, sosem sojowym, solą i pieprzem wedle uznania. Dusimy na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy płatki drożdżowe (część możemy zostawić do posypania gotowego dania).
Do sosu wrzucamy świeży szpinak, mieszamy, aż zwiędnie (około 2 minut). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy stopniowo ciepłą wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem bezpośrednio na patelni lub wykładamy makaron na talerz i polewamy sosem.