Spaghetti bolognese z granulatem sojowym

Spaghetti bolognese z granulatem sojowym

Klasyka włoskiej kuchni z ukłonem w stronę wegan – spaghetti bolognese z granulatem sojowym. Nasz przepis zakłada zamianę mięsa mielonego na granulat sojowy, a parmezanu – na vermezan. Struktura granulatu sojowego do złudzenia przypomina mięso mielone – gwarantujemy, że posmakuje nawet największym mięsożercom. Danie bogate jest w białko roślinne, błonnik pokarmowy, likopen – smakuje więc pysznie i jest pełnowartościowe. Nie czekaj – wypróbuj! 

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 10 ocen)
Spaghetti bolognese z granulatem sojowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

618 kcal Kalorie
41 g Białko
13 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
823 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
60 g
 makaronu spaghetti
50 g
 granulatu sojowego
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,4
opakowania passaty pomidorowej
250 g
0,5
sztuki marchewki
40 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,5
sztuki selera korzeniowego
100 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
garści bazylii
1,5 g
1
łyżka vermezanu z nerkowców
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

618 kcal Kalorie
41 g Białko
13 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
823 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.

2

Granulat umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem ok. 2 cm nad wysokość granulatu. Pozostawiamy granulat do namoczenia przez 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odciskamy granulat z nadmiaru płynu.

3

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy warzywa przez ok. 2-3 minuty stale mieszając. Dodajemy granulat sojowy i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.

5

Na patelnię dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i erytrolem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. W przypadku zbyt gęstego sosu dolewamy wodę z gotowania makaronu.

6

Na talerzu układamy makaron, całość polewamy sosem. Gotowe danie posypujemy vermezanem i bazylią.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.