Makaron z sosem z buraka z burratą i pistacjami
Pięknie wygląda, do tego obłędnie smakuje – i dostarcza mocy ważnych składników odżywczych. Poznaj nasz przepis na makaron z sosem z buraka z burratą i pistacjami! Jego sekret? Tkwi w dressingu na bazie lekko słodkich buraków, aromatycznego czosnku, ziół i wyrazistego parmezanu. Makaron zmieszany z ciemnoróżowym, buraczanym sosem świetnie komponuje się z orzeźwiającą, włoską burratą i chrupiącymi pistacjami. Całość stanowi super źródło żelaza, wapnia, potasu, polifenoli i witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
0,5
|
opakowania burraty
60 g
|
20 g
|
orzechów pistacjowych
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Sos: |
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
1
|
łyżka parmezanu startego
10 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżki śmietany 12%
36 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Buraka blendujemy na gładką masę. Kupujemy już ugotowane buraki. Jeśli chcemy, to możemy samodzielnie ugotować lub upiec buraki do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez 1-2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy zblendowanego buraka i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie dolewamy stopniowo wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią wedle uznania.
Do sosu z buraka dokładamy parmezan i mieszamy. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki sosu i dokładnie łączymy całość, zahartowaną śmietanę dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
W misce umieszczamy makaron i wlewamy sos, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Makaron z sosem przekładamy na talerz.
Na makaronie układamy kawałki sera. Danie posypujemy orzechami pistacjowymi i natką pietruszki. Orzechy pistacjowe możemy podprażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.