Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Makaron z sosem z buraka z burratą i pistacjami

Makaron z sosem z buraka z burratą i pistacjami

Pięknie wygląda, do tego obłędnie smakuje – i dostarcza mocy ważnych składników odżywczych. Poznaj nasz przepis na makaron z sosem z buraka z burratą i pistacjami! Jego sekret? Tkwi w dressingu na bazie lekko słodkich buraków, aromatycznego czosnku, ziół i wyrazistego parmezanu. Makaron zmieszany z ciemnoróżowym, buraczanym sosem świetnie komponuje się z orzeźwiającą, włoską burratą i chrupiącymi pistacjami. Całość stanowi super źródło żelaza, wapnia, potasu, polifenoli i witamin z grupy B. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Makaron z sosem z buraka z burratą i pistacjami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

652 kcal Kalorie
25 g Białko
38 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
543 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
50 g
 makaronu pełnoziarnistego
0,5
opakowania burraty
60 g
20 g
 orzechów pistacjowych
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Sos:

1
sztuka buraka
100 g
1
łyżka parmezanu startego
10 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
2
łyżki śmietany 12%
36 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

652 kcal Kalorie
25 g Białko
38 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
543 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu.

2

Buraka blendujemy na gładką masę. Kupujemy już ugotowane buraki. Jeśli chcemy, to możemy samodzielnie ugotować lub upiec buraki do miękkości.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez 1-2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy zblendowanego buraka i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie dolewamy stopniowo wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią wedle uznania.

4

Do sosu z buraka dokładamy parmezan i mieszamy. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki sosu i dokładnie łączymy całość, zahartowaną śmietanę dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.

5

W misce umieszczamy makaron i wlewamy sos, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Makaron z sosem przekładamy na talerz.

6

Na makaronie układamy kawałki sera. Danie posypujemy orzechami pistacjowymi i natką pietruszki. Orzechy pistacjowe możemy podprażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.