Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą

Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą

9 prostych składników, 10 minut przygotowania + 20 minut na gotowanie i już – pyszny obiad czeka na talerzu! A konkretnie: makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą, czyli przepis na sycące, szybkie danie idealne dla zapracowanych. Poza makaronem znajdziesz tu ciecierzycę, mozzarellę, pomidory w puszce, oliwę i przyprawy. Czyli innymi słowy: dużo magnezu, cynku, wapnia, żelaza, likopenu oraz polifenoli. A także 27 g białka i 17 g błonnika w porcji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

562 kcal Kalorie
27 g Białko
16 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1231 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 makaronu pełnoziarnistego
1
opakowanie pomidorów z puszki z cebulą i czosnkiem
400 g
400 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka sera mozzarella
120 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g
0,8
łyżeczki bazylii
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

562 kcal Kalorie
27 g Białko
16 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1231 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy ok. 0,5 szklanki wody z gotowania makaronu.

2

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.

4

Wlewamy zawartość puszki pomidorów na rozgrzaną patelnię. Mieszamy i gotujemy sos na małym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły, a sos nieco zgęstniał.

5

Do gotującego się sosu dodajemy opłukaną ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy razem przez kolejne 5 minut, aby ciecierzyca nabrała smaku sosu.

6

Doprawiamy do smaku solą pieprzem, oregano i bazylią.

7

Ugotowany makaron dodajemy do sosu z ciecierzycą na patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Mieszamy wszystko dokładnie, aby makaron pokrył się sosem.

8

Makaron z sosem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera