
Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą
9 prostych składników, 10 minut przygotowania + 20 minut na gotowanie i już – pyszny obiad czeka na talerzu! A konkretnie: makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą, czyli przepis na sycące, szybkie danie idealne dla zapracowanych. Poza makaronem znajdziesz tu ciecierzycę, mozzarellę, pomidory w puszce, oliwę i przyprawy. Czyli innymi słowy: dużo magnezu, cynku, wapnia, żelaza, likopenu oraz polifenoli. A także 27 g białka i 17 g błonnika w porcji. Smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki z cebulą i czosnkiem
400 g
|
400 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
0,8
|
łyżeczki bazylii
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy ok. 0,5 szklanki wody z gotowania makaronu.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
Wlewamy zawartość puszki pomidorów na rozgrzaną patelnię. Mieszamy i gotujemy sos na małym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły, a sos nieco zgęstniał.
Do gotującego się sosu dodajemy opłukaną ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy razem przez kolejne 5 minut, aby ciecierzyca nabrała smaku sosu.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem, oregano i bazylią.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu z ciecierzycą na patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Mieszamy wszystko dokładnie, aby makaron pokrył się sosem.
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.