Makaron z sosem dyniowym i serem feta
Pomidorowy sos do makaronów już Ci się znudził? Postaw na coś nieco słodszego i bardziej…jesiennego. A konkretnie – na nasz przepis na makaron z sosem dyniowym i serem feta. Wystarczy, że duszoną z czosnkiem i cebulą dynię zblendujesz na sos, a całość podasz z makaronem, pestkami dyni, fetą i gotowe! Taki posiłek to pomysł na pyszne wykorzystanie jesiennej dyni – i moc składników odżywczych. Znajdziesz tu bowiem mnóstwo beta-karotenu, wapnia, potasu, a także żelazo, cynk czy miedź. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
200 g
|
dyni
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
2
|
łyżki śmietany 12%
36 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
20 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Możemy kupić już obraną i pokrojoną dynię.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Następnie, na wodzie gotujemy kawałki dyni do momentu, aż będzie al dente (lekko twarda). Dynię zalewamy wodą minim. 2 cm ponad wysokość warzywa.
W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 minuty do zarumienienia. Następnie dokładamy podgotowaną dynię i wlewamy bulion. Całość dusimy na wolnym ogniu do ok. 10 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. Możemy sprawdzić twardość dyni za pomocą widelca. Wyłączamy palnik.
Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas blendowania dodajemy stopniowo śmietanę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu.
Na talerzu układamy makaron, całość polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy kawałki sera. Danie posypujemy pestkami dyni.