Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Makaron z sosem dyniowym i serem feta

Makaron z sosem dyniowym i serem feta

Pomidorowy sos do makaronów już Ci się znudził? Postaw na coś nieco słodszego i bardziej…jesiennego. A konkretnie – na nasz przepis na makaron z sosem dyniowym i serem feta. Wystarczy, że duszoną z czosnkiem i cebulą dynię zblendujesz na sos, a całość podasz z makaronem, pestkami dyni, fetą i gotowe! Taki posiłek to pomysł na pyszne wykorzystanie jesiennej dyni – i moc składników odżywczych. Znajdziesz tu bowiem mnóstwo beta-karotenu, wapnia, potasu, a także żelazo, cynk czy miedź. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
Makaron z sosem dyniowym i serem feta
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

427 kcal Kalorie
19 g Białko
21 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
850 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
80 g
 makaronu pełnoziarnistego
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
200 g
 dyni
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
2
łyżki śmietany 12%
36 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
20 g
 pestek dyni

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

427 kcal Kalorie
19 g Białko
21 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
850 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Możemy kupić już obraną i pokrojoną dynię.

3

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

4

Następnie, na wodzie gotujemy kawałki dyni do momentu, aż będzie al dente (lekko twarda). Dynię zalewamy wodą minim. 2 cm ponad wysokość warzywa.

5

W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2 minuty do zarumienienia. Następnie dokładamy podgotowaną dynię i wlewamy bulion. Całość dusimy na wolnym ogniu do ok. 10 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. Możemy sprawdzić twardość dyni za pomocą widelca. Wyłączamy palnik.

6

Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas blendowania dodajemy stopniowo śmietanę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu.

7

Na talerzu układamy makaron, całość polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy kawałki sera. Danie posypujemy pestkami dyni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.