
Makaron szpinakowy z kremowym sosem pieczarkowym i kurczakiem
Makaron szpinakowy w sosie pieczarkowym z kurczakiem to proste połączenie smaków, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Idealne danie obalające mit niezdrowego makaronu. Makaron w takim połączeniu jest zarówno przepyszny, jak również zdrowy.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
szpinakowego makaronu orkiszowego
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,1
|
opakowania mleczka kokosowego
30 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1
|
łyżeczka suszonej bazylii i oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją
Mięso kroimy w kostkę, solimy, obsypujemy pieprzem i odstawiamy na kilka minut
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i smażymy, aż się lekko zeszkli
Dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż się zarumieni
Następnie dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut
Gdy pieczarki będą już miękkie, dodajemy mleczko kokosowe i 1/3 szklanki wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i podduszamy około 10 minut
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki
Nasze pyszne danie gotowe. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
