Makaron z oczami
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
70 g
|
makaronu spaghetti
|
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
|
100 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
1
|
ząbek czosnku świeżego
6 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
|
5
|
sztuk mozzarelli mini
35 g
|
|
5
|
sztuk oliwek czarnych
15 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy na bok.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy w mniejsze plastry i odstawiamy na potem.
Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Smażymy cebulę przez około 2 minuty, aż zmięknie, następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 30 sekund do uwolnienia aromatu.
Dodajemy mielone mięso i smażymy na średnim ogniu przez 5–6 minut, aż będzie lekko zrumienione.
Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy sól, pieprz, bazylię i erytrol według własnego uznania, zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron mieszamy z sosem na patelni lub w dużej misce, żeby był równomiernie pokryty sosem. Następnie przekładamy na talerz.
Na wierzchu układamy mini kulki mozzarelli, w każdej delikatnie wciskamy plasterek oliwek, tworząc „gałki oczne”. Jeśli część oliwek nie zostanie wykorzystana, możemy nimi posypać makaron.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.