Makaron z kurczakiem, cukinią i lekkim pesto

Makaron z kurczakiem, cukinią i lekkim pesto

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,36/5
(z 22 ocen)
Makaron z kurczakiem, cukinią i lekkim pesto
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

541 kcal Kalorie
44 g Białko
14 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
593 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
70 g
 makaronu penne
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
6
łyżeczek pesto zielonego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

541 kcal Kalorie
44 g Białko
14 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
593 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu,

2

Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi wedle własnego uznania. Kurczaka gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wykonujemy nacięcie i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania na parze. Ugotowane mięso chwilę przestudzamy i kroimy w kostkę.

3

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Kawałki warzyw smażymy beztłuszczowo na patelni o nieprzywierającej powłoce. Cukinię smażymy przez ok. 5-10 minut do zmięknięcia, stale mieszając. Gdy cukinia jest już miękka, wyłączamy palnik.

4

Do cukinii dodajemy makaron, mięso oraz pesto. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

5

Gotowe danie przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.