Makaron z kurczakiem, cukinią i lekkim pesto
Przepis na błyskawiczny posiłek? Makaron z kurczakiem, cukinią i lekkim pesto poleca się na obiad! To kolorowe, aromatyczne danie to bomba wartości odżywczych – znajdziesz tu białko, błonnik pokarmowy, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Delikatny smak cukinii podbija ziołowy kurczak i wyraziste zielone pesto. To danie idealnie sprawdzi się jako główny posiłek zabrany do pracy lub szkoły i z pewnością na długo zapewni Ci sytość. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
70 g
|
makaronu penne
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
6
|
łyżeczek pesto zielonego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu,
Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi wedle własnego uznania. Kurczaka gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wykonujemy nacięcie i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania na parze. Ugotowane mięso chwilę przestudzamy i kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Kawałki warzyw smażymy beztłuszczowo na patelni o nieprzywierającej powłoce. Cukinię smażymy przez ok. 5-10 minut do zmięknięcia, stale mieszając. Gdy cukinia jest już miękka, wyłączamy palnik.
Do cukinii dodajemy makaron, mięso oraz pesto. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Gotowe danie przekładamy na talerz.